Tygielek miedziany do Kawy 350 ml
Wysyłka tego samego dnia
Złóż i opłać zamówienie do
- 15:30 InPost
- 17:00 DPD
Gratisy
- Przy zakupie powyżej 100 zł - turecka zakładka
- Przy zakupie powyżej 300 zł - turecka saszetka
- Biżuterię zapakujemy w pudełeczko jubilerskie lub welurowy woreczek
Zapraszamy rówież do sklepu stacjonarnego w Warszawie
ul.Erazma Ciołka 8 lok 115
Tygielek do kawy
Oryginalny Turecki tygielek do kawy wykonany został z miedzi - cynowany w środku, rączka tygielka wykonana jest z drewna - całość nadaje naczyniu ottomański styl i charakter.Materiał z jakiego wykonany jest tygielek odgrywa istotną role w parzeniu kawy, ponieważ kawa parzona w tygielku miedzianym smakuje najlepiej i przyrzadza się bardzo szybko. Tureckie rękodzieło prosto z Gaziantep
Akcesoria do parzenia kawy - tygielek miedziany
Zastanawiasz się jaki tygielek do kawy będzie najlepszy ? Jeśli chcesz cieszyć się smakiem i aromatem tureckiej kawy , której smak pozwoli Ci się przenieść do Turcji postaw na miedziany tygielek . Powodem, dla którego szczególnie podkreślamy rodzaj materiału z jakiego wykonany jest tygielek do kawy to fakt, że istnieje opinia, iż kawy zaparzone w tygielkach miedzianych są zawsze nieco smaczniejsze niż kawy parzone w w stalowych naczyniach. A. Kiedy patrzymy na tureckie tradycyjne kawiarnie to naszą uwagę na pewno zwrócą używane do dziś dnia tradycyjne tureckie tygielki do kawy . W takich kawiarniach bardzo często kawa parzona jest w gorącym piasku , który pozwala również na parzenie kawy bezpośrednio z filiżanki do kawy . Zaletą miedzianych tygielków jest również to ze szybko się nagrzewają a miedz dobrze przewodzi ciepło dlatego przygotowanie filiżanki kawy zajmuję dosłownie chwilę . Pamiętajmy również że miedź jest ważnym pierwiastkiem dla naszego zdrowia dlatego użytkowanie miedzianych naczyń jest bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu .
- Pojemność całkowita: 500 ml
- Materiał Wykonania: miedz,mosiądz, drewno ,tygielek jest cynowany.
- Kolor : srebrny
- Kraj Pochodzenia: Turcjia
Przepis na kawę po turecku
Składniki na 1 filiżankę kawy:
- 2 łyżeczki ulubionego gatunku kawy
- 1 łyżeczka cukru (jeśli słodzimy)
- 100 ml zimnej wody
Drobno mielimy w młynku wybraną kawę – im drobniej tym lepiej! Następnie wsypujemy ją do tygielka.Zalewamy bardzo zimną wodą i ewentualnie dodajemy cukier.Kawę gotujemy cały czas kontrolując. Gdy na kawie pojawi się pianka, zdejmujemy tygielek z kuchenki i chwilę odczekujemy. Nie możemy dopuścić do zagotowania się napoju. Po krótkim czasie ponownie podgrzewamy kawę. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Po trzykrotnym doprowadzeniu do powstania pianki na napoju, czekamy aż fusy opadną i możemy uznać kawę za poprawnie zaparzoną.
Jak parzyć kawę po turecku - ważne wskazówki
Używana woda wpływa na smak kawy. Jeśli woda z kranu nie jest dobrej jakości, nie używaj jej. Jeśli zamiast tego użyjesz wody mineralnej zobaczysz, że smak kawy bedzie znaczoący ,
Upewnij się, że używana kawa jest świeżo zmielona. Nieświeże kawy znacznie obniżą smak. Jako tygielek do kawy polecamy wybrać miedź.iany tygielek Twoja kawa będzie smaczniejsza, ponieważ równomiernie przewodzi ciepło.
.Przed postawieniem tygielka na ogień , najpier dobrze wymieszaj kawę i potem zacznij gotować , dzięki twmu powstanie dużo pianki.
ORYGINALNE WYROBY MIEDZIENE
Kupująć w naszym sklepie mają Państwo pewność ze wszystkie wyroby miedziane , z mosiadzy lub brązu są to oryginalne wyroby tureckie - sporwadzne do Polski z naszego sklepu na Wielkim Bazarze w Stambule
BEZPIECZEŃSTWO UŻYKOWANIA
Wszystkie przedmioty sprzedawane w naszym sklepie tj. tygielki i zzajniki posiadaja certyfikat jakości ktory potwierdza ze produkt jest przystosowany do kontaktu z żywnością.